Isnin, 30 Mac 2009

FORUM KELUARGA ...NILAI RUMAH

cuba beri pendapat dan pandangan agak-agak nilai rumah Indera Mahkota berapa NILAINYA SEKARANG????

1. tahun 1995 beli tanah tapak rumah14,000 kaki persegi = RM 82,000.00
2. tahun 1997 bina rumah dengan kos berikut=

a.Pinjaman RM 120,000 + pembayaran 10 tahun RM 193,079.72
b.Tambahan kos bina (drp) KWSP RM 50,000.00
c.Insuran perlu bayar -Syarat kerajaan RM 7,000.00
d.Kos Arkitek RM 4,500.00
e.Kos Guaman -Kontraktor & Kerajaan RM 2,500.00
f.Tembok batu RM 20,000.00
g.Timbun Tanah keliling RM 6,000.00
h.Runcit - grill @pengurusan RM 8,000.00

JUMLAH RM 291,079.72

JUMLAH BESAR - KIRA-KIRA RM 373,079.72

5 ulasan:

sherry berkata...

Salam.

Adakah ini bermakna rumah itu ada kebarangkalian untuk dijual,..
ya Allah ya tuhanku..makbulkan lah doa kami...!

sherry berkata...

Hg tanah, around RM 15- RM 18.

Let say RM 18@ 14,000 = RM 252,000

Depreciation RM 263,000 @ 2 % @ 12 = RM 63,120.

Anggaran Value = RM 263000-RM 63,120 + 252,000 = RM 451,880.

So..boleh jual around RM 1 million.

Whaa..whaa...tak mampulah pulak. Ok takper, i sewa rumah lama Isamri.

radius-qatar berkata...

Salam, Kalau K.Sherry tak ambik, hu hu hu kena cari port lainlla nak melepak...mungkin boleh tongtong beli pas tu buat club house keluarga...

sherry berkata...

Salam Radius qatar.

Farah kata maybe Faiz nak beli rumah tu..jadinya i ni tgh kecek2 isamri lah pulak...heheh.Sayang nak tinggalkan Indera Mahkota.

ssalmi berkata...

Terima kasih, deq..tolong estimatkan nilai rumahtu,..siapa beri good deal? sedang istikharah dan fikir masak-masak ni..kalau x ada orang nak duduk rumahtu..rugi juga, dan kalau ada yang nak beli, kemudian nak jual balik,x molek pula, jual nak duit taklah sangat, alhamdulillah dah cukup rezeki yang ada, untuk anak-anak entahlah, tak ade pun yg beri respon !!! Deq tolong doa berpanjangan mana yang terbaik?

salah satu kena lepaskan, sama ada puspawasih atau tiaramahkota..apa respon??