Ahad, 25 Oktober 2009

Nostalgia ....MUNGKINKAH BERAYA seperti ni berpindah lokasi??hakikat kemuliaan.
25 October 2009 TAZKIRAH HARI JADI

Kemuliaan sebenarnya bukannya datang dari pujian dan sanjungan tetapi kemuliaan itu adalah anugErah Allah yang sangat tinggi kepada sesiapa yang dikehendaki. Jika manusia itu dimuliakan oleh orang ramai belum tentu lagi kemuliaan itu bersifat kekal dan abadi mungkin kerana hartanya,pengaruhnya maupun kerana takutkan kuasanya sahaja. Jika kita berusaha untuk mencari kemuliaan makhluk maka yang akan kita perolehi sebenar ialah sebuah kepura-puraan.
Kemuliaan itu hanya berlaku apabila kita melepaskan segala-galanyanya bagi mencari “redha” Allah dengan tidak lagi mengharap pujian dari orang yang memuji. Siapa jua boleh menilai kita samada kita orang cemerlang atau pun kecundang tetapi penilaian dari mata manusia ternyata sangat lemah dan berubah-ubah dari masa kesemasa. Mungkin hari ini kita di anggap berjaya tetapi esok pula kita dianggap gagal dan sebaliknya.

Paling mudah untuk kita fahami bahawa kemuliaan itu datang dari sumber yang satu iaitu dari Allah. Allah boleh memberikan kemuliaan dan kehinaan kepada siapa yang dia kehendaki dan hanya Allah sahaja yang mengetahui kenapa terjadinya demikian. Kita sudah tentulah berdoa terus agar Allah memandang kita dalam pandangan rahmatnya dan sekali-kali jangan berputus asa dengannya. PETIKAN DRP JawiHerbShop Pada 10/25/2009 08:22:00 AM

Beginilah cerianya berkeluarga besar...tambahan syukur pula jika ayah dan bonda masih dipinjamkan usia dan kesihatan sehingga kini...alhamdulillah. Aku sebagai anak yang tertua dengan mempunyai anak dan cucu yang tidaklah seramai ibu..dapat membikin suasana raya semeriah raya di rumah INDUK diCenor tu? wallah hu a'lam, Tiada lain yang diingat dan difokus kini,, sedaya upaya untuk meningkatkan kualiti diri menjadi HAMBAMU dan TETAMU di alam ABADI.. Ya Allah! Tunjukkilah Daku Jalan yang lurus!!!

Tiada ulasan: